A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

23 травня – вшанування пам’яті військовослужбовців, загиблих у бою поблизу с. Золотий Колодязь у 2014 році

Дата: 23.05.2023 11:15
Кількість переглядів: 63

2З травня 2014 року 93-я окрема механізована бригада «Холодний Яр» разом з іншими підрозділами ЗСУ, МВД та добровольчими батальйонами брала участь в антитерористичній операції на території Донецької області. Бригада взяла під контроль 4 західних райони Донеччини.

23 травня 2014 року диверсійна група російських військ здійснила напад на блокпост Збройних сил України на в'їзді в село Золотий Колодязь на трасі «Добропілля -Краматорськ». За розповідями очевидців до блокпосту під'їхали автомобіль патрульно-постової служби та інкасаторський мікроавтобус. Під час зупинки машин для перевірки документів з них викинули шумові гранати та відкрили вогонь.

Українські військові прийняли бій та отримали перемогу. Російським диверсантам не вдалося досягнути таких результатів, як напередодні на блокпосту під Волновахою.

Під час бою від куль снайперів загинули військовослужбовці 93-ї ОМБР Юрій Сітяєв та Андрій Абросімов, через два тижні від отриманих поранень у лікарні помер Андрій Дерило.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу загиблих було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

23 травня 2016 року відбулося урочисте відкриття меморіалу, встановленого в пам'ять про загиблих, на місці, де колись стояв той самий блокпост.

Це були перші втрати 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Збройних сил України в російсько-українській війні.

Згодом був перший бій з танками супротивника під Новоселівкою, а також визволення Селідового, Українська, Карлівки, Нетайлового, Первомайського, Авдіївки, Пісків, бої за Іловайськ, Савур-Могилу, ДАП, Авдіївський напрямок. З початку повномасштабного наступу рф військовослужбовці «Холодного Яру» брали участь в боях за Харків і Охтирку, звільнили місто Тростянець, обороняли Бахмут, Соледар і навколишні райони, а в лютому 2023 року знову зайняли оборону міста Бахмут.

Вічна Слава Героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь