A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

29 травня – Міжнародний день миротворців ООН

Дата: 29.05.2023 10:06
Кількість переглядів: 36

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців. В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 і відзначається щорічно разом із світовою спільнотою.

Миротворчі операції ООН розпочалися в 1948 році, коли Рада Безпеки санкціонувала розміщення військових спостерігачів на Близькому Сході. Роль місії полягала в контролі за виконанням Угоди про перемир'я між Ізраїлем та його арабськими сусідами, операція, пізніше відома як Організація ООН з нагляду за перемир'ям (UNTSO).

Протягом 75 років миротворці Організації Об’єднаних Націй працювали над порятунком і стабілізацією життя у найкрихкіших політичних і безпекових сферах. З 1948 року понад два мільйони військовослужбовців і цивільного персоналу допомогли країнам перейти від війни до миру, розгорнуто понад 70 миротворчих операцій. Протягом багатьох років у цих операціях брали участь сотні тисяч військовослужбовців, а також десятки тисяч поліцейських ООН і цивільних осіб із понад 120 країн.

Станом на 30 квітня 2023 року 4298 учасників миротворчих операцій загинули, служачи під прапором ООН.

Наразі діє 12 миротворчих операцій під керівництвом Департаменту миротворчих операцій.

Миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй виникли в той час, коли суперництво під час холодної війни часто призводило до паралічу Ради Безпеки.

Мета Організації Об’єднаних Націй полягала, насамперед, у дотриманні режиму припинення вогню та стабілізації ситуації на місці шляхом надання вирішальної підтримки політичним зусиллям із вирішення конфліктів мирними засобами.

Ці місії складалися з неозброєних військових спостерігачів і солдатів, озброєних легкою зброєю, чия роль полягала, по суті, у моніторингу ситуації на місці, звітуванні про неї та відновленні довіри між залученими сторонами.

Організація Об'єднаних Націй з нагляду за перемир'ям (UNTSO) і Група військових спостерігачів ООН в Індії та Пакистані (UNMOGIP) були першими двома миротворчими місіями ООН. У той час ці дві місії (все ще діючі) були прикладами операцій зі спостереження, створених ООН, і дозволена чисельність не перевищувала кількох сотень персоналу.

Згодом у Місії розпочалися більш масштабні та складні операції. 1956 рік - перша збройна миротворча операція під час Суецької кризи. У 1960 році розпочато першу великомасштабну місію з майже 20 000 військовослужбовців у Конго (ONUC). У 1960-х і 1970-х роках ООН надсилала короткострокові місії.

У 1988 році миротворці ООН були нагороджені Нобелівською премією миру. З цієї нагоди Нобелівський комітет особливо підкреслив, що «своїми зусиллями миротворчі сили зробили великий внесок у досягнення однієї з фундаментальних цілей ООН. Сьогодні Організацію покликано відігравати центральну роль у світових справах, і їй надають більшої довіри».

Із закінченням холодної війни ООН змінила свій підхід і розширила свої операції на місцях, від «традиційних» місій, які зазвичай виконують завдання зі спостереження військовими, до складних «багатоцільових» заходів. Вони покликані забезпечити виконання всеосяжних мирних угод і допомогти закласти основи міцного миру. Усе частіше миротворчі операції, початковою метою яких було сприяння розв’язанню конфліктів між державами, розгортаються для вирішення внутрішньодержавних конфліктів і громадянських війн.

У цей час стрімко зросла кількість миротворчих місій. Рада Безпеки санкціонувала 20 нових операцій між 1989 і 1994 роками, збільшивши кількість миротворців з 11 000 до 75 000.

Протягом 2000-2010 років миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй були потрібними більше, ніж будь-коли, вони дедалі частіше діяли у віддалених, невизначених середовищах і в надзвичайно нестабільному політичному контексті.

У 2010 році миротворчі операції вступили у фазу консолідації . Вперше за десять років їх кількість почала дещо зменшуватися після скорочення Місії Організації Об’єднаних Націй зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго (MONUSCO) і виведення Місії ООН у Центральноафриканській Республіці та Чаді ( MINURCAT) наприкінці 2010 року.

Багатоцільові миротворчі операції, які зараз проводяться ООН, продовжуватимуть сприяти політичним процесам, захищати цивільне населення, допомагати в роззброєнні, демобілізації та реінтеграції колишніх комбатантів, сприяти організації виборів, просувати та захищати права людини та сприяти відновленню верховенства права.

Виклики, з якими стикаються миротворці, є більшими, ніж будь-коли, із зростанням глобальної напруженості, ускладненням конфлікту та поширенням неправдивих даних та дезінформації.

Темою 75-ї річниці початку миротворчих операцій ООН є «Мир починається з мене». Цього дня ООН вшановує службу та жертву миротворців, минулих і нинішніх, у тому числі тих, хто віддав своє життя під прапором ООН. Це також відзначення стійкості громад, де здійснюються миротворчі місії, які продовжують прагнути до миру, незважаючи на численні перешкоди.

Це кампанія, яка закликає кожного приєднатися до глобального руху за мир. Поодинці ми ніколи не досягнемо успіху. Але разом ми можемо стати потужною силою для змін.

Із 15 липня 1992 року українські військовослужбовці брали участь у миротворчих операція ООН. За цей час вони отримали значний досвід та вміння, а Україна отримала визнання, як надійний військовий партнер

З перших днів російсько-української війни українські миротворці стали на захист своєї Батьківщини, їх досвід, набутий в чисельних міжнародних операціях, відіграв надзвичайно важливу роль у стриманні окупаційних військ. Багато тих, хто вижив у найгарячиших точках світу, загинули, захищаючи власну країну від російської окупації.

Так, серед загиблих 29 травня 2014 року на «Борту 16» був учасник миротворчої місії ООН у Косові Петро Безпалько. З квітня 2004 року по травень 2005 року він обіймав посаду патрулього Спеціального миротворчого підрозділу Міністерства внутрішніх справ України міжнародних поліцейських сил Місії ООН у справах Автономного Краю Косово (UNMIK). Під час виконання службових обов’язків у Косово дістав тяжку травму, після тривалого лікування повернувся до служби у спецпідрозділі МВС. Нагороджений медаллю ООН «На службі миру».

У зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України, Указом Президента України від 07 березня 2022 року №114/2022, до України було відкликано національний контингент і національний персонал, які брали участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки з метою їхньої участі в захисті суверенітету та територіальної цілісності держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь