A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

РРО та ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп, річний доход яких не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати

Дата: 30.08.2021 16:04
Кількість переглядів: 474

Фото без описуГоловне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що відповідно до  пункту 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України, з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1  січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО та/або ПРРО  починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

У разі незастосування РРО та/або ПРРО, тимчасово до 1 січня 2022 року, застосовуються санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих товарів (робіт, послуг);
  • 50%  вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Використання програмних РРО мають переваги перед класичними РРО, а саме:

  • за допомогою різних гаджетів програмне забезпечення можна скачати на смартфон, планшет, комп’ютер тощо;
  • швидка та зручна реєстрація програмного РРО через Електронний кабінет;
  • можливість використання режиму «офлайн»;
  • dідсутність необхідності ведення книг обліку розрахункових операцій;
  • електронні чеки замість паперових

Пропонуємо відвідати банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.

Наголошуємо, що у 2022 році всі платники єдиного податку другої – четвертої груп мають бути «фіскалізовані», тому закликаємо платників податків не зволікати, а йти в ногу з часом і завчасно готуватися до використання  потенціалу РРО чи ПРРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь