A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Про намір зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які надаються Вуглегірською ТЕС ПАТ «Центренерго»

Дата: 06.09.2021 14:54
Кількість переглядів: 623

Фото без описуВуглегірська ТЕС являється монополістом з надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення  мешканцям м. Світлодарськ. Діючи тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення застосовуються з 1 грудня 2020р., затверджені рішенням № 99 від 28.10.2020р. Світлодарського міськвиконкому. Розмір діючого тарифу на централізоване водопостачання складає 20,83 грн/м3 (без ПДВ) для всіх споживачів, на централізоване водовідведення – 10,52 грн/м3 (без ПДВ) для всіх споживачів. Рівень відшкодування фактичної собівартості комунальних послуг діючими тарифами станом  на 01.08.2020р. по централізованому водопостачанні - 92,5%, централізованому водовідведенню - 83,4%. За базовий рік збиток від надання послуг з централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення стороннім споживачам та населенню склав 4776,547 тис. грн., у тому числі водопостачання – 1858,661 тис. грн., водовідведення – 2917,886 тис. грн.. Рівень відшкодування фактичної собівартості послуг централізованого водопостачання середньозваженим тарифом за базовий рік склав 65%, послуг централізованого водовідведення - 42%.

З 01.05.2021р. набрав чинності Закон України від 03.12.2020р. № 1060. «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», яким внесено низку змін до Законів України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про теплопостачання»,  «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про ринок природного газу», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про житлово-комунальні послуги». Внесені зміни передбачають зміни до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення № 869 від 01.06.2021р., які вже частково внесені постановою КМУ № 613 від 16.06.2021р.. Відповідно п. 8 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення № 869 від 01.06.2011р. (зі змінами) «ліцензіат щороку до 20 серпня подає уповноваженим органам у паперовому і електронному вигляді заяву та розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами, що використовувалися під час їх проведення». З цього приводу, а також у зв’язку з тим, що діючі тарифи на послуги з централізованого  водопостачання та водовідведення не відповідають економічно обґрунтованим витратам з надання цих послуг Вуглегірська ТЕС має намір переглянути тарифи, які діють на сьогоднішній день. Розрахунки тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення Вуглегірська ТЕС надала на розгляд та подальше встановлення до Світлодарської міської ВЦА 19 серпня 2021р.

Планові тарифи (ті, що надаються на встановлення до місцевих органів самоврядування) на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення розраховані відповідно до Порядку формування тарифів на комунальні послуги, який визначено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (зі змінами, в редакції постанови КМУ № 613 від 16.06.2021р.), з урахуванням вимог Закону України № 1060 від 03.12.2020р. та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 239 від 12.09.2018р.. Відповідно вимог закону України № 1060, витрати на оснащення будівель вузлами комерційного обліку води включаються до складу витрат на відповідні комунальні послуги, тобто відбудеться диференціація тарифів на централізоване водопостачання (тариф на централізоване водопостачання з урахуванням витрат на оснащення вузлом комерційного обліку води (ВКО) та тариф на централізоване водопостачання без врахування витрат на оснащення ВКО). З цього приводу був змінений шаблон додатку № 16 «Розрахунок повної собівартості та середньозваженого тарифу на послугу централізованого водопостачання». У плановому періоді були добавлені графи «з урахуванням витрат на оснащення ВКО» та «без урахування витрат на оснащення ВКО». Джерелом фінансування цих витрат є інвестиційна програма. Оскільки всі багатоквартирні будинки вже обладнані ВКО - витрати на оснащення будинків вузлами комерційного обліку до розрахунку тарифів не включались, а розмір тарифу на централізоване водопостачання для споживачів з ВКО від споживачів без ВКО – не відрізняється. Витрати на обслуговування ВКО відповідно закону України № 1060 будуть включені до складу витрат абонентської плати за обслуговування комунальних послуг.

Відповідно п.9 Порядку, був визначений індекс інфляції (1,04), який був застосований до всіх матеріальних ресурсів. До  інших витрат був застосований індекс цін виробників промислової продукції на 2022р. (грудень до грудня попереднього року) - 108% відповідно постанови КМУ № 671 від 29.07.2020р.. 

Відповідно п.8-1 Порядку в тарифах на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення були враховані обігові кошти за рахунок планованого прибутку в обсязі 4 відсотків повної планованої собівартості централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без урахування витрат на відшкодування втрат).

Витрати на збут централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до розрахунку тарифів на 2022 рік – не включені. Закон України № 1060 вносить зміни до Постанови КМУ № 808 від 21.08.2019р. «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідувальними договорами» в частині граничного розміру плати. В витратах на збут в діючих тарифах було враховано витрати зі стягнення плати за спожиті комунальні послуги (ведення обліку, формування та доставка рахунків) споживачам крім тих, що мешкають в багатоквартирних будинках.

Плановий тариф на централізоване водопостачання склав 22,77 грн/м3 (без ПДВ), на централізоване водовідведення – 11,76 грн/м3(без ПДВ). Відхилення планового тарифу від діючого по централізованому водопостачанню склало +9,3%, по централізованому водовідведенню +11,8%. Зросли ціни на  експлуатаційні та ремонтні матеріали, фільтруючі, на покупну електроенергію, на послуги, підвищилась мінімальна заробітна плата. Порівняння планових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з діючими надано в таблиці нижче:

Таблиця 1 Порівняння діючих тарифів з плановими тарифами

 

 Од.виміру  

 Діючий   тариф

Плановий тариф

 Відхилення  

  Відхилення у %                  

Тариф на послуги з централізованого водопостачання (без ПДВ)

Грн./м3

20,83

22,77

+ 1,94

+9,3

Тариф на послуги з централізованого водовідведення (без ПДВ)

Грн./м3

10,52

11,76

+ 1,24

+11,8

Порівняння повної собівартості послуг централізованого водопостачання та водовідведення в структурі тарифів, які надані на встановлення до місцевих органів самоврядування (планових тарифів) з собівартістю що врахована у діючих тарифах, фактичною собівартістю послуг за базовий та попередній до базового періоди надано в таблицях нижче:             

Таблиця № 2 – Повна собівартість послуги з централізованого водопостачання.

 

Фото без опису
Таблиця № 3 - Повна собівартість послуги з централізованого водовідведення.

Фото без описуПідвищенням тарифів Вуглегірська ТЕС планує зменшити збитки від реалізації послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поліпшити фінансовий стан підприємства, що у свою чергу дасть можливість вчасно і якісно відремонтувати водопостачальні і каналізаційні мережі у повному обсязі, своєчасно розраховуватись за реактиви, реагенти, ремонтні матеріали, електроенергію. Крім того, зменшиться сума фінансування з бюджету на погашення різниці між ціною реалізації та собівартістю комунальних послуг.

 

Шановні мешканці м. Світлодарськ, Вуглегірська ТЕС приймає ваші пропозиції та зауваження до розрахунку тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до 15 вересня 2020 р. Зауваження прохання надсилати у письмовому вигляді на адресу: Вуглегірська ТЕС, м. Світлодарськ, Бахмутський район, Донецької області, 84792, або на адресу електронної пошти kanc@utes.centrenergo.com


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь