A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Про дотримання правил пожежної безпеки у побуті

Дата: 15.11.2021 16:12
Кількість переглядів: 267

Відділ запобігання НС Бахмутського РУ ГУ ДСНС України у Донецькій області повідомляє.

Стан, який склався сьогодні з пожежами, свідчить, про наявність складних проблем в протипожежному захисті житлового сектору. Протягом неповних півтора місяців 2021 року на території міста Бахмут та Бахмутського району сталося 95 пожежі, з яких 22 у приватних житлових домоволодіннях, на яких загинуло дві особи. Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Аналіз пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум’ям (гасовими лампами, свічками, факелами тощо) що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів, комор і різних господарських будівель. Пожежі викликані непогашеною цигаркою або сигаретою, є найбільш розповсюдженими у більшій мірі ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані у ліжку. Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки, що використовуються у побуті:

  • не паліть у ліжку;
  • нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;
  • забороняється залишати прилади, включені без нагляду;
  • забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;
  • забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі  великої потужності.

У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

Під час користування  печами на твердому паливі перед початком, а також протягом усього опалювального сезону необхідно:

  • очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно провадити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці;
  • біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити Вас і Ваш будинок від пожежі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь