Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

30 років тому Верховна Рада України затвердила Державний прапор України

Дата: 28.01.2022 11:06
Кількість переглядів: 490

Фото без опису30 років тому Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором нашої держави. Про це було видано Постанову Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року. А 23-ого серпня 2004 року Указом тодішнього Президента України Леоніда Кучми затверджено День Державного Прапора України. Отож у нашого славного стяга — два свята.

Державний прапор України - прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Історія сучасного українського прапора починається з 22 квітня 1848 року. Над Львівською ратушею українці Королівства Галиччини та Володимирії вивісили свій національний стяг. А вже після 1905 року синьо-жовтий стяг почали здіймати і на території Наддніпрянської України.

Вперше, як державний символ, синьо-жовтий стяг визнала Українська Народна Республіка. У 1938 році полотнище із двох горизонтальних смуг своїм прапором зробила Карпатська Україна.

І вже відтоді і аж до 1991 року синьо–жовтий прапор був поза законом. За його використання в СРСР можна було потрапити у в’язницю на два роки. Після розпаду більшовицької імперії та проголошення незалежності України, Президія Верховної ради юридично закріпила за синьо–жовтим стягом статус офіційного прапора України.

В історії новітньої України наш рідний прапор став символом боротьби за визволення, символом єднання, брендом України в світі. І сьогодні ми всі маємо берегти її ідентичність та самобутність!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь