A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Минулого року понад 13 тисяч жителів Донеччини отримали соціально-психологічну допомогу від мобільних бригад: чому зверталися найчастіше?

Дата: 18.02.2022 14:33
Кількість переглядів: 418

За даними Національної поліції України, протягом 2021 року кількість звернень щодо домашнього насильства зросла на 56%. Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства також помітили ріст запитів: минулого року жителі Донеччини отримали 13 082 консультацій, з них 9,5% усіх запитів стосувалося дітей.

З якими запитами найчастіше звертаються за допомогою? Більш ніж половина наданих консультацій стосувалася домашнього насильства, ще третина клієнтів звернулися за психологічною підтримкою. Інші поширені теми — булінг, пандемія та насильство поза сім’єю.

«Домашнє насильство залишається ключовою темою звернень, особливо багато випадків психологічного насильства. Постійні лайки та погрози, образи й ревнощі, приниження й залякування — ми постійно пояснюємо клієнтам, що це не стиль поведінки і не характер, а свідомий вибір кривдника», — коментує керівник Волноваської мобільної бригади Владислав Сєчин.

Останнім часом побільшало звернень щодо булінгу в навчальних закладах. Та це, за словами Владислава, не привід для хвилювання — просто протягом останніх років вчителі, батьки, та і самі діти нарешті почали розуміти, що булінг не є нормою і з ним потрібно боротися.

А от одним з найпоширеніших запитів на психологічну підтримку є депресія, яка нерідко йде пліч-о-пліч з випадками домашнього насильства.

«Важливо зазначити, що депресія може бути як причиною, так і наслідком насильства в родині. З одного боку, люди, що потерпають від образ чи побоїв з боку близьких людей втрачають життєві орієнтири та почуваються у безвиході. З іншого, наявність депресивних станів стає може стати причиною зловживання алкоголем, конфліктів та спалахів насильства».

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги — це спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Кожна така бригада — це команда практичних психологів та соціальних працівників, що надають екстрену та планову допомогу постраждалим (дорослим та дітям) шляхом телефонних або відеоконсультацій, а також виїздів до постраждалих на власному немаркованому авто.

Мобільні бригади — це «швидка допомога» у випадках домашнього та гендерно зумовленого насильства. Вони виявляють факт насильства, здійснюють кризове та екстрене втручання у випадку насильства, надають психологічну допомогу, складають план заходів щодо безпеки постраждалих, проводять заходи із соціальної та реабілітаційної підтримки постраждалих, інформують про визначені законом права та послуги, які можуть отримати постраждалі, проводять інформаційно-просвітницьку діяльність, та за необхідності здійснюють перенаправлення до інших фахівців.

За потреби робота мобільної бригади з клієнтом та його родиною не обмежуються однією консультацією: соціальний супровід можливий до трьох місяців. Отримати допомогу мобільних бригад можна безоплатно та конфіденційно.

Вам або вашим близьким потрібна допомога? Звертайтеся до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за телефонами, вказаними нижче.

Хочете дізнатися більше про діяльність мобільних бригад, особливості домашнього насильства та поради щодо гармонійних стосунків у родині? Підписуйтеся на сторінку мобільних бригад у Facebook: https://www.facebook.com/mobileteams.healthright.

Діяльність мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей забезпечує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки уряду Сполучених Штатів Америки в рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення гендерно зумовленого насильства та насильства проти хлопців, дівчат, чоловіків та жінок у східних регіонах України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь