A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Що більше Росія вдаватиметься до ескалації, то менше шансів на перемовини – Президент України

Дата: 16.04.2022 23:13
Кількість переглядів: 140

Фото без описуПосилення агресії з боку РФ та скоєння російськими військовими злочинів, зокрема проти мирного населення, зменшує можливості для перемовин. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю представникам українських ЗМІ.

«Що сильнішими ми будемо, то кращим у нас буде результат від цих перемовин. Що більше Бородянок – шансів, що переговори в принципі будуть, не буде», – заявив Глава держави.

Володимир Зеленський переконаний, що злочини проти мирних жителів та українських військових є великою помилкою росіян.

«Знищення всіх наших хлопців у Маріуполі – те, що вони зараз роблять, – може поставити крапку на будь-яких форматах перемовин. Я вважаю, що це їхня велика помилка, якщо вони справді говорять про те, що хочуть закінчити війну», – додав він.

Президент також зазначив, що українці та світ уже бачили, що окупанти зробили з Бучею та Бородянкою, однак досі достеменно ніхто не знає масштабів злочинів у Маріуполі, оскільки до міста немає доступу.

Водночас на думку Володимира Зеленського, перемовини потрібні, щоб захистити державу й закінчити війну. За його словами, Україна постійно під час війни пропонувала зустріч лідерів двох країн, але російська сторона наполягає на організації такої зустрічі лише тоді, коли будуть досягнуті остаточні домовленості за всіма пунктами.

Глава Української держави зазначив, що не вважає такий підхід правильним. На його думку, до зустрічі з Володимиром Путіним необхідна підготовка та узгодження деяких пунктів, однак остаточно все має бути погоджено лише на переговорах лідерів.

«Я за те, щоб зустріч у нас із Росією була швидше. Я вважаю, що не обійдеться однією зустріччю. Я не вважаю, що ми можемо один раз зустрітися й про все домовитись, тому що там багато питань, і в деяких я не бачу поки що того, що вони підуть на наш варіант або ми підемо на їхній варіант», – сказав Володимир Зеленський.

Зокрема, за словами Президента, відкритим залишається питання врегулювання статусу окупованих територій Донбасу та Криму, адже в України та Росії – різне розуміння приналежності цих територій.

«Я вважаю, що про це треба говорити. І знайти модель, яка, може, сьогодні не дасть відповіді на те, що з цим робити, але точно дасть усім стати тверезими. Принаймні їм. Коли закінчаться бойові дії й закінчиться війна, можна думати про дипломатію. А вони хочуть вирішувати питання дипломатичним шляхом, коли йде війна. Це дуже складно. І тому вони хочуть забрати якусь нашу територію, окупувати більше, щоб чинити тиск. Тоді це не про дипломатію. А навіщо ми зустрічаємося? Навіщо мені зустрічатись, якщо є бажання захопити всю територію?» – зауважив Володимир Зеленський.

На його думку, можна предметно говорити, зокрема й про нейтральний статус, лише після того, як буде припинено вогонь і відведено військову техніку.

Глава держави також розповів, що російська сторона на переговорах хоче вийти на підписання одного документа, який містив би рішення з усіх питань.

«Але всі (інші країни – потенційні учасники договору. – Ред.) не зовсім бачать себе за одним столом із Російською Федерацією», – зауважив Президент.

За його словами, інші держави розмежовують питання надання гарантій безпеки Україні та домовленостей із Росією.

«Росія хоче, щоб усе було в одному документі. А люди кажуть: бачили, що було в Бучі, обставини змінюються… І вони все менше й менше хочуть мати будь-які домовленості з Росією. При цьому хочуть мати домовленості з Україною», – повідомив Володимир Зеленський.

Тож, на його думку, підсумком перемовин з метою завершення війни можуть бути два різних документи: гарантії безпеки від країн-партнерів і окремий документ із Росією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь