A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

28 квітня – День охорони праці

Дата: 28.04.2022 08:41
Кількість переглядів: 134

Фото без описуУказом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/200 встановлено День охорони праці, який відзначається щорічно 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці. 

Ідея проведення Всесвітнього Дня охорони праці бере початок від Дня вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Він вперше був організований американськими та канадськими робітниками в 1989 році. 

У 1996 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня всесвітнім Днем охорони праці. 

З метою просування ідеї культури охорони праці в сучасному суспільстві, розробки заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві, створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я за ініціативою Міжнародної організації праці з 2002 року понад 100 країн світу щороку відзначають Всесвітній день охорони праці - 28 квітня.

Основною метою встановлення в Україні Дня охорони праці з 2006 року стало привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам'яті осіб, які загинули на виробництві.

Щороку МОП визначає тему (девіз) всесвітнього дня охорони праці. Новий девіз Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі – 2022: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 – Act together to build a positive safety and health culture). 

За вісім років російсько-української війни виникли нові виклики та питання в системі охорони праці, саме це визначення набуло  нового значення.

За інформацією Державної служби з питань праці за час повномасштабної збройної агресії рф проти України було зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 - зі смертельним наслідком.

При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули.

В середньому три особи щодня гинуть в Україні під час роботи.

Міжнародна організація праці 23 березня 2022 року прийняла резолюцію щодо агресії Російської Федерації проти України. Зокрема, в ній висловлена «серйозне занепокоєння повідомленнями про жертви серед цивільного населення та напади на цивільні об’єкти, а також тяжкими наслідками для працівників та роботодавців, які ризикують своїм життям заради продовження роботи та діяльності, у тому числі під час нападів на лікарні, школи, транспорт, підприємства та атомні електростанції, що ще більше посилюється відсутністю гуманітарного доступу». МОП закликає Російську Федерацію «негайно та беззастережно припинити свою агресію, вивести свої війська з України, припинити страждання, які вона завдає щодо народу України, а також утримуватися від будь-якої подальшої незаконної погрози силою чи застосування сили проти будь-якої держави-члена та стати на шлях мирного врегулювання відповідно до Статуту ООН та міжнародного права». Також було  призупинено запрошення Російської Федерації до участі в усіх дискреційних зустрічах, таких як технічні та експертні наради, конференціях та семінарах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь