A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

2 травня 2014 року – одна з трагічних сторінок в історії антитерористичної операції на півночі Донеччини

Дата: 02.05.2022 09:12
Кількість переглядів: 167

Фото без опису2 травня 2014 року – одна з найтрагічніших дат у сучасній історії Донеччини: того дня під час захисту Батьківщини загинуло 7 українських воїнів – учасників антитерористичної операції. 

Українські війська о 5.00 годині провели скоординовану атаку на Слов'янськ. Спецназ Нацгвардії – об’єднані  загони «Омега», «Вега», «Ягуар» і бронетранспортери ВСУ за підтримки гелікоптерів  впродовж дня з боєм захопили три блокпости російських найманців під Слов'янськом ? Билбасівка, БЗС, комбікормовий завод.

 Також була зайнята ключова висота ? гора Карачун, встановлено 18 блокпостів. Це були перші масштабні тактичні успіхи. Основні траси навколо Слов'янська були перехоплені і перейшли під контроль українських воїнів.

Вранці 02 травня російськими військовими із застосуванням переносного зенітного ракетного комплексу було збито гелікоптер МІ-24П «09 жовтий», який здійснював обліт території.  

Загинули військовослужбовці 16-ї окремої бригади армійської  авіації з міста Броди Львівської області: Сергій Сергійович Руденко, підполковник, командир вертолітної  ланки; Ігор Іванович Грішин, капітан, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки. 

Капітан Євген Олексійович Краснокутський ? єдиний, хто вижив з екіпажу збитого вертольота. Його було поранено та взято у полон російськими військовими. 5 травня він зміг врятуватися та виїхати на підконтрольну Україні територію.  

Після того, як з’явилась інформація, що один з пілотів вижив, міста Слов’янська з рятувальною місією вилетів гелікоптер МІ-24 «40 жовтий», який також був збитий окупаційними військами з ПРЗО. Загинули Руслан Володимирович Плоходько, підполковник, командир вертолітної ланки; Олександр Борисович Сабада, підполковник, перший заступник командира вертолітної ескадрильї; Микола Миколайович Топчій – майор, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки.

2 травня 2014 року на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці Слов'янська у районі селища Андріївка окупаційні війська спільно проросійсько налаштованим цивільним населенням заблокували колону 1-го батальйону 95-ї окремої Житомирської десантно-штурмової бригади. Командування не наважувалося розблоковувати трасу силою. О 22.15 прикриваючись цивільними російські війська відкрили вогонь по українських солдатах. Від вибуху гранати з підствольного гранатомета загинув солдат Коваленко Петро Миколайович, від кулі снайпера загинув старший солдат запасу Сергій Іванович Панасюк.                                                                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь