A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Дата: 14.05.2022 08:33
Кількість переглядів: 209

Фото без опису14 травня Україна відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

У роки Другої світової війни Україна, окупована нацистами, стала одним із місць масового знищення євреїв та репресій проти цього народу. Українські події окремі історики називають «Голокостом від куль».

В Україні допомога євреям була складною й небезпечною. Ризикуючи своїм життям, українці відчайдушно рятували від смерті та концтаборів євреїв – своїх знайомих, сусідів чи просто незнайомих людей. За таку жертовність нацисти жорстоко карали не тільки ту людину, яка допомагала, але й усю її родину.

Ізраїльський Кнесет (парламент) у 1953 році ухвалив закон «Про увічнення пам’яті мучеників та героїв», наслідком якого був створений меморіал «Яд Вашем», а в 1963 році були визначені критерії надання звання Праведника народів світу. При «Яд Вашем» діє спеціальна комісія, яка на основі документів, свідчень вцілілих осіб та очевидців ретельно вивчає кожний випадок, відтак ухвалює рішення, чи відповідає він суворим критеріям. 

Згідно з даними, понад 2673 українців відзначені Державою Ізраїль званням Праведників народів світу. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції.

Додатково: З метою зібрання на одному електронному ресурсі інформації, фото, документів, відео про людей, які в роки Другої світової війни рятували життя євреїв, ромів та інших жертв нацистського геноциду, Національний музей історії України у Другій світовій війні разом с партнерами реалізовує масштабний проєкт «УКРАЇНЦІ-РЯТІВНИКИ. МАРАФОН ІСТОРІЙ». Ці історії розміщені на сайті www.портрети.com.ua. Він постійно поповнюється, доступний українською та англійською мовами. Для більш наочного сприйняття теми підготовлені відеорозповіді за матеріалами проєкту. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь