A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Рекомендації дорослим як підтримати дітей, які сумують за домом

Дата: 20.06.2022 16:42
Кількість переглядів: 174

Фото без описуОфіс Омбудсмана України надає рекомендації дорослим, як підтримати дітей, які сумують за домом.

Під час воєнних дій однією з найуразливіших категорій цивільного населення є діти та підлітки.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну понад 7,5 млн. дітей потрапили в зону впливу воєнних дій та зазнали психологічних травм різного ступеня.

З метою подолання психологічного стресу та підтримки дитини, коли вона сумує за батьками, домом, Дитячим фондом ООН UNICEF та Міністерство соціальної політики України були розроблені поради як можна підтримати дитину.

Так, незалежно від віку дитини, необхідно пояснити що головною метою вашого переїзду є перебування у безпечному місці, відсутність тут бойових дій, сирен/гучних звуків.

Також слід намагатись забезпечувати можливість дитині спілкуватись та бачитись із рідними, друзями, які залишились вдома (з допомогою відеозв’язку, телефоном, показувати фото тощо).

У той час дітям дошкільного віку рекомендується запропонувати намалювати свої відчуття; пограти у гру, в яку з нею грала близька людина; знайти заміну улюбленої іграшки, яка залишилась вдома і за якою сумує дитина тощо.

Дитині молодшого шкільного віку рекомендується запропонувати зробити листа/листівочку/малюнок родичам, які не поруч; допомогти скласти історію про події, які дитина пережила, за можливості повернути дитину до спілкування з однолітками.

Також слід надати можливість дитині посумувати та пояснити, що Ви розумієте її і що Вам також сумно. Наприклад, запропонуйте намалювати сумний смайлик та розкажіть що цей смайлик хотів би зробити, щоб йому стало добре, або що його може заспокоїти.

Під час спілкування з підлітком рекомендується обговорювати ситуацію, що сталась, а також новини. Підтримайте дитину, коли вона ділиться переживаннями та може плакати. Сприяйте спілкуванню підлітка з однолітками за допомогою відеозв’язку та в офлайні.

Увага! Коли стан дитини продовжує Вас непокоїти, вкрай важливо звернутися за допомогою до професійного психолога!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь