A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

15 липня - День українських миротворців

Дата: 15.07.2022 10:33
Кількість переглядів: 120

Фото без описуУ 1992 році з метою сприяння політичному врегулюванню югославського конфлікту й задля захисту цивільного населення були розгорнуті Сили Безпеки Організації Об’єднаних Націй (UNPROFOR). Генеральний секретар ООН звернувся до керівництва України із проханням ввести військовий контингент до складу сил ООН у зонах конфлікту.

03 липня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 2538-XII «Про участь батальйону Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії». Наступного дня міністром оборони був підписаний наказ про формування в пгт. Гвардійське Дніпропетровської області миротворчого підрозділу – 240-го окремого спеціального батальйону. Батальйон був сформований у рекордно короткий термін та був повністю автономним: своя кухня, лазня, пральня тощо.

30 років тому, 15 липня 1992 року, два літаки з передовою групою 240-го батальйону Збройних Сил України на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому в напрямку Боснії. Передова група налічувала 42 військовослужбовця. Після приземлення у місті Сараєво українські миротворці одразу опинилися в епіцентрі бойових дій. Загалом, у місії взяло участь 1300 українських військовослужбовців та осіб військового персоналу, 15 з яких загинули. Серед основних завдань, які стояли перед українськими миротворцями було: забезпечення проведення конвоїв з вантажем гуманітарної допомоги місцевому населенню; сприяння припиненню бойових дій та нормалізація ситуації; патрулювання в зонах відповідальності.

Саме з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» по всьому світу.

У квітні 1999 року було прийнято Закон України «Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки».

Постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року № 292-VII з метою вшанування мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій ООН, ОБСЄ і НАТО та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу було встановлено День українських миротворців, який відзначається 15 липня.

У міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь близько 45 тисяч українських військовослужбовців, 58 з них загинули. Українські військові брали участь у 27 міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. Загалом було проведено транспортування повітряним, морським і сухопутним транспортом понад 91 тисячі військовослужбовців; виконано близько 60 тисяч вильотів літаків і вертольотів, перевезено понад 300 тисяч тон вантажів.

За час участі у міжнародних миротворчих операціях українські військові отримали значний досвід та вміння. Україна визнана, як надійний військовий партнер, а з початку російсько-української війни, отримала підтримку світової спільноти.

З перших днів російсько-української війни українські миротворці стали на захист своєї Батьківщини, їх досвід, набутий в чисельних міжнародних операціях, відіграв надзвичайно важливу роль у стриманні окупаційних військ.

До початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію України українські військові брали участь у 8 миротворчих операціях ООН у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

У зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України, Указом Президента України від 07 березня 2022 року №114/2022, до України було відкликано національний контингент і національний персонал, які брали участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки з метою їхньої участі в захисті суверенітету та територіальної цілісності держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь