A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

Дата: 09.08.2022 09:30
Кількість переглядів: 101

Фото без описуРезолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року № A/RES/49/214 було прийнято рішення щодо відзначення Міжнародного дня корінних народів світу щорічно, 9 серпня, у день першого засідання Робочої групи з питань корінного населення (WGIP) Підкомісії з питань сприяння та захисту прав людини ООН у 1982 році.

9 серпня Україна разом зі всією світовою спільнотою відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу, визнаючи їх цінність, різноманіття культур та форм соціальної організації.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 13 вересня 2007 року № 61/295 була прийнята Декларація Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів, яка підтверджує, що корінні народи рівні з усіма іншими народами, і одночасно визнає право всіх народів відрізнятись один від одного, вважати себе відмінними від інших та користуватись повагою у такій своїй якості.

Базуючись на вищезазначеній Декларації, 1 липня 2021 року Верховною Радою України було прийнято Закон «Про корінні народи України», що визначає права корінних народів України та особливості їх реалізації.

Прийняття законодавчого акту стало одним з перших кроків, спрямованих на виконання Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та продовженням впровадження політики, спрямованої на відновлення та забезпечення прав представників кримськотатарського народу та інших корінних народів України, їх участі у розбудові української державності.

У документах Організації Об’єднаних Націй наведено основні риси, властиві корінним народам, при цьому кожна країна сама приймає рішення щодо їх визначення (наприклад: племена, етнічні групи, аборигени тощо) та закріплює на законодавчому рівні права, які відповідають нормам міжнародного права і умовам всередині країни.

У вищезгаданому Законі України надано визначення корінного народу України: «Автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України». А також зазначено, що «корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки».

Також законодавчим актом корінним народам України визначені гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на: позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них. Серед основоположних прав корінних народів України гарантуються, зокрема, культурні, освітні, мовні та інформаційні права. Також передбачається визначення правового статусу представницьких органів корінних народів України, їх ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва корінних народів України.

Слід зазначити, що право «на спрямування частини доходів, отриманих бюджетами всіх рівнів від користування природними ресурсами, що знаходяться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, на потреби корінних народів України», набирає чинності після повернення тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя під загальну юрисдикцію України.

З культурою та національно-релігійною ідентичністю одного з корінних народів України - кримських татар, неспотвореною історією становлення й розвитку Криму в геополітичному, історичному й економічному вимірі та іншими аспектами можна ознайомитися за допомогою онлайнового курсу «Qirim: Крим – це ми».

Відзначення Міжнародного дня корінних народів світу - це потужний заклик міжнародної спільноти приділяти належну увагу захисту прав корінних народів, збереженню їх самобутності, унеможливлюванню їх примусової асиміляції, позбавлення своїх земель, території або ресурсів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь