A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Як отримати свідоцтво про народження дитини, якщо вона народилася на тимчасово окупованій території України

Дата: 19.08.2022 12:39
Кількість переглядів: 205

Фото без описуЯкщо дитина народилася на тимчасово окупованій території, для отримання нею свідоцтва про народження, яке відповідатиме законодавству України, Вам потрібно:

1. Звернутися із заявою про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України до будь-якого суду за межами такої території, незалежно від місця Вашого проживання. Якщо подати заяву особисто неможливо, її можуть подати ваші родичі або інші законні представники дитини.

Заява подається в довільній формі, але в ній повинні бути зазначені:

  • факт, який заявник просить встановити, та з якою метою;
  • причини неможливості отримання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт.

Додатково повідомляємо! Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду висловив позицію, що громадяни з тимчасово окупованих територій можуть одразу безпосередньо, без звернення до органів державної реєстрації актів цивільного стану, звернутись до суду для встановлення фактів народження та смерті, що відбулись на таких територіях.

Справи про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України розглядаються судом невідкладно з моменту надходження заяви.

2. У разі задоволення заяви суд невідкладно видасть Вам (або іншому законному представнику дитини – учаснику справи) копію рішення, в якому будуть зазначені дані про дату і місце народження дитини, її стать, відомості про батьків, або у разі вашої відсутності під час проголошення рішення - невідкладно надішле копію рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження особи.

Суд повертає заяву, коли вона у неналежній формі або у ній відсутні вказані документи.

Суд відмовляє у задоволенні заяви, коли докази недостатні.

3. Для отримання свідоцтва про народження дитини Вам (або особі, яка має відповідну довіреність) необхідно подати до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та свій паспорт громадянина України. Свідоцтво про народження видається в день подання рішення суду.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Також є варіант подання заяви про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України через Державну систему електронної ідентифікації «Електронний суд»: https://id.court.gov.ua/.

У випадку такого подання заяви до неї потрібно додати:

  • копії документів, що підтверджують народження дитини (медичне свідоцтво про народження та/або медичний висновок про народження, інші медичні довідки);
  • копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків;
  • копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
  • інші докази факту народження дитини (за наявності).

Після отримання номеру судового рішення необхідно подати заяву на отримання комплексної послуги єМалятко на порталі Дія: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko/.

До заяви вноситься номер судового рішення та обирається будь-який відділ державної реєстрації актів цивільного стану, де можна буде отримати свідоцтво про народження дитини.

Заява підписується електронним підписом.

Важливо! Свідоцтво про народження дитини необхідно особисто забрати у відділі державної реєстрації актів цивільного стану. Дані зі свідоцтва також надсилаються в електронній формі, їх можна додати до документів у застосунку Дія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь