Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 01.12.2022 10:53
Кількість переглядів: 314

Фото без описуЩорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1988 року його мета – привернути увагу суспільства на проблему захворювання ВІЛ/СНІД. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ – інфекція, як їй можна запобігти та усвідомити сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ – інфекцією. 

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, що вражає та поступово знищує клітини імунної системи, які захищають організм від інфекцій.

Шляхи передачі ВІЛ:

  • статевим шляхом (під час незахищених статевих стосунків);
  • через кров (для ін’єкцій слід використовувати тільки одноразові інструменти, а для татуювань, манікюру тощо – обов’язково стерилізувати інструменти);
  • від матері до дитини (під час вагітності, пологів, грудного вигодовування)

Станом на жовтень 2022 року в Україні зафіксовано 998 нових випадків захворюваності ВІЛ-інфекції, у 205 осіб діагностували СНІД. Кожна третя особа, що має ВІЛ, не знає про це або залишається поза межами медичного нагляду, а отже, не отримує лікування (антиретровірусну терапію). Невиявлений ВІЛ – це ризик інфікування інших людей та удар по здоров’ю інфікованого. Вчасно розпочате лікування дозволяє стримувати розвиток хвороби та жити повноцінним життям.

Для того щоб уберегти себе від захворювання потрібно регулярно проходити тестування, яке в Україні доступне і безкоштовне. На щастя, медицина не стоїть на місці і для діагностики ВІЛ швидким тестом достатньо лише 15 хвилин: це той час, який дає шанс зробити правильний крок і врятувати власне життя, розпочавши лікування. Тестування можливо зробити звернувшись до свого сімейного лікаря, у Центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом або до кабінету «Довіри».

Захистіть себе – будьте обізнаними та проходьте тестування!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь