Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

10 грудня - Міжнародний день прав людини

Дата: 10.12.2022 10:38
Кількість переглядів: 98

Фото без описуРішення про святкування цього дня прийнято 4 грудня 1950 р. на 5-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Дата встановлена на згадку дня прийняття Загальної декларації прав людини.

Права людини – це невід’ємні права кожної людини, в незалежності від її національності, місця проживання, статі, етнічної приналежності, кольору шкіри, релігії, мови або будь-яких інших ознак. Всі люди в рівній мірі мають у своєму розпорядженні права людини, виключаючи всякого роду дискримінацію. Ці права взаємопов’язані, взаємозалежні та неподільні.

Загальні права людини найчастіше зафіксовані та гарантовані законом у формі договорів, звичаєвого міжнародного права, загальних принципів права та інших джерел міжнародного права.

Міжнародне право в галузі прав людини покладає на держави зобов’язання зі здійснення діяльності з метою заохочення та захисту прав і головних свобод людини.

Вперше День прав людини святкувався у 1950 р. після того, як Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави та зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року Днем прав людини.

Декларація, за яку проголосувало 48 країн і 8 утрималося, була проголошена Генеральною Асамблеєю «завданням, до виконання якого повинні прагнути всі народи та держави», до якої кожна людина і суспільство повинні «прагнути шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення».

Хоча Декларація, що включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав, не є обов’язковим до дотримання документом, вона сприяла введенню понад 60 інструментів в галузі прав людини, які сформували єдиний міжнародний стандарт.

На сьогоднішній день загальне визнання всіма державами-членами ООН базових прав людини, закріплених Декларацією, сприяє підвищенню її впливу і підкреслює значущість прав людини в нашому житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь