Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

6 січня - 85 років від дня народження Василя Стуса

Дата: 06.01.2023 10:45
Кількість переглядів: 87

Фото без описуСьогодні виповнюється 85 років від дня народження Василя Семеновича Стуса (1938–1985), українського поета, перекладача, літературознавця, публіциста, правозахисника, який і Національну премію імені Т.Г. Шевченко, і звання Героя України отримав посмертно. Генія, якому було відміряно лише 47 років земного життя. І перервала його радянська влада, та сама, чиї ностальгуючі адепти сьогодні намагаються знищити все українське і саму Україну. Та спроби ці приречені, як приречені і намагання знищити пам`ять про Стуса – українця, що виріс та сформувався у Донецьку.

Стус і Донеччина – ці слова в певному сенсі синоніми. Біографія поета міцно пов`язана з нашим краєм. Хоч народився він 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Гайсинського району на Вінничині, але вже 1940 року разом із батьками переїхав до нинішнього Донецька (тоді – Сталіно). Тут минуло дитинство, закінчив середню школу, навчався в педагогічному інституті. Потім – служба в армії на Уралі та знов повернення на Донбасс, де вчителював у Горлівці, а в Донецьку працював на шахті, а згодом – літературним редактором в газеті.

У 1963 році Василь Стус поступив в аспірантуру Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка АН України. У роки навчання був членом київського Клубу Творчої Молоді, подав до видавництва свою збірку (його перші вірші з напутнім словом Андрія Малишка були надруковані у «Літературній Україні» ще у 1959-му).

Стус і конформізм – це слова-антоніми. На відміну від пристосуванців, що робили літературну кар`єру, славлячи партію та чергових вождів, Василь Стус йде іншим шляхом – він обирає місію дисидента, правозахисника, Людини, що відстоює своє право говорити правду і до того ж рідною мовою.

4 вересня 1965 року на прем'єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» Іван Дзюба повідомив зі сцени про арешти української інтелігенції. Василь Стус та В'ячеслав Чорновіл закликали всіх, хто протестує проти репресій, встати: «Встаньте, хто проти тиранії!». Арешт поета стає справою часу…

У січні 1972 року Василь Стус був заарештований органами КДБ. Суд визнав його винним у тому, що він «...систематично виготовляв, зберігав та розповсюджував антирадянські наклепницькі документи, що завдавали шкоди радянському державному та суспільному устрою, а також займався антирадянською агітацією в усній формі» та засудив до п’яти років таборів суворого режиму й трьох років заслання.

Улітку 1979 року звільнений з таборів. Працював на одному із київських заводів формувальником у ливарному цеху. Долучився до Української групи сприяння виконанню Гельсінських угод й написав кілька правозахисник документів.

Навесні 1980 року Василя Стуса заарештовують удруге. Його визнають небезпечним рецидивістом і засуджують до десяти років ув'язнення в колоніях особливо суворого режиму й п'яти років заслання. Навіть в таких умовах продовжував плідну творчу роботу, проте більшість його віршів та поем були знищені табірними наглядачами. На знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв’язнями він кілька разів оголошував голодування. У січні 1983 року за передачу на волю зошита з віршами на рік був кинутий у камеру-одиночку.

28 серпня 1985 року Стуса відправили до карцеру за те, що читаючи книгу в камері, сперся ліктем на нари. На знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування. Помер в ніч з 3 на 4 вересня 1985-го від переохолодження. Офіційна причина смерті – зупинка серця.

Але й після смерті Поет продовжував руйнувати антилюдську комуністичну систему. Десятки тисяч людей виходять на вулиці під жовто-блакитними прапорами у листопаді 1989-го, під час перепоховання у Києві на Байковому цвинтарі політв’язнів радянського режиму Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого. Живуть і поширюються твори Стуса, руйнують тюрму народів, виховують нові покоління українців. Його вірші про вічну боротьбу, про свободу, що не ув’язнити, про Україну, яка обов’язково буде вільною.

Донеччанин Василь Стус, незламний і нескорений, став одним із символів української нації. І недаремно, саме йому присвятили свою першу прем`єру актори Маріупольського драматичного театру, які знайшли прихисток в Ужгороді. Вони обов`язково повернуться в рідне місто, а звільнені від російської окупації люди побачать цю виставу. А сам Василь Семенович невдовзі повернеться в рідний Донецьк і його барельєф знову буде на своєму звичному місці - коло входу до філологічного факультету університету імені Стуса.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь