A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Інформація за підсумками роботи Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області у 2022 році

Дата: 23.01.2023 17:41
Кількість переглядів: 188

Фото без описуНа підставі Указу Президента України від 30 квітня 2022 року №188/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» на виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану», на базі Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області утворено Світлодарську міську військову адміністрацію Бахмутського району Донецької області.

Задля забезпечення механізму прозорості у діяльності державних органів, Світлодарською міською військовою адміністрацією Бахмутського району Донецької області (далі - військова адміністрація) складено звіт про роботу за 2022 рік.

Протягом 2022 року військовою адміністрацією проведена дієва робота по забезпеченню виконання повноважень та завдань, визначених  Законом України «Про правовий режим воєнного стану».

В результаті воєнної агресії Російської Федерації проти України, частина Світлодарської міської територіальної громади, зокрема й місто Світлодарськ, з 24.05.2022, тимчасово перебувають в окупації збройними формуваннями держави агресора.

З початку військової агресії, військовою адміністрацією забезпечено надання мешканцям територіальної громади гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування  та гігієнічних засобів по категоріям.

Маючі на меті здійснення завчасного організованого вивезення мирного населення та евакуацію матеріальних цінностей Світлодарської міської територіальної громади, військовою адміністрацією було імплементовано комплекс заходів, які б дозволили евакуювати із зони можливого ураження населення громади.

Всього по громаді було евакуйовано - 4330 особи . Самостійно вдалося евакуюватися  -10087 осіб, в тому числі - 1068 дітей.

В наслідок не виправданої військової агресії зазнало зруйнувань приблизно 340 будівель, в тому числі; будинки культури - 3 будівлі, школа мистецтв м. Світлодарськ - 1 будівля, дитячи садки - 2 будівлі, амбулаторії - 2 будівлі, фельдшерсько-акушерські пункти - 3 будівлі, адміністративні будівлі – 1 будівля, пам’ятки архітектури (церква) - 1 будівля, підприємства - 6 будівель, багатоквартирні будинки - 65 будівель, приватні будинки - 255 будівель, водоносні та фільтрувальні станції - 4 будівлі, магазини роздрібної торгівлі - 2 будівлі.

Згідно розпорядження начальника Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області від 14.04.2022 №166 «Про проведення заходів по евакуації документів, які підлягають архівному зберіганню Світлодарської міської територіальної громади», були евакуйовані архівні справи, що знаходились на зберіганні військової адміністрації.

Загалом було евакуйовано 1971 справа. З загальної кількості евакуйованих документів до документів Національного архівного фонду належить 287 справ, 1684 справи забезпечують соціальний захист громадян. 

Бюджет

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Світлодарської міської територіальної громади на 2022 рік був затверджений розпорядженням керівника Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області від 24.12.2021 № 234 «Про бюджет Світлодарської міської територіальної громади на 2022 рік» (код бюджету 05538000000).

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося Світлодарською міською військово-цивільною адміністрацією Бахмутського району Донецької області, яку було створено Указом Президента України від 19 лютого 2021 року № 61/2021 «Про утворення та реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Донецькій області», а після утворення Указом Президента України «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» від 30 березня 2022 року № 188/2022, на виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Світлодарською міською військовою адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України «Про правовий режим воєнного стану», з урахуванням повноважень,  передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

За 2022 рік до загального фонду бюджету Світлодарської міської територіальної громади надійшло 163,349 млн. грн. власних та закріплених доходів, що на 1,68 % або на 2,798 млн. грн. менше у порівнянні з 2021 роком, в тому числі в результаті зарахування (відповідно до положень статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років) додаткових 4 % податку на доходи фізичних осіб 7,351 млн. грн.

Такий стан виконання дохідної частини бюджету Світлодарської міської територіальної громади в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України пояснюється, в першу чергу, тим, що її територія, наразі, знаходиться в тимчасовій окупації, що зумовило знищення, пошкодження, призупинення діяльності, вимушену релокацію підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади (по основним платникам ПДФО: ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» – надходження зменшились на 56,048 млн. грн, ТОВ «МИРОНІВСЬКА ТЕЦ» на 8,64 млн. грн, ПрАТ «БАС» на 7,676 млн. грн, Відділ освіти Світлодарської ВЦА на 5,971 млн. грн, АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» на 3,248 млн. грн, Відділ з питань культури, молоді та спорту Світлодарської ВЦА – 1,622 млн. грн, ТОВ «БЕТОН НОВА ІНТЕРНЕШНЛ» - 1,227 млн. грн., зі сплати земельного податку та орендної плати АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» менше на 5,064 млн. грн. у порівнянні з минулим роком), з подальшою перереєстрацією частини підприємств за межами регіону, а також прийняттям на державному рівні законодавчих змін щодо запровадженням низки податкових пільг.

За 2022 рік до загального фонду бюджету Світлодарської міської територіальної громади надійшло 35,686 млн. грн. міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, в тому числі базова дотація – 4,077 млн. грн. або 100 % до плану.

Видаткова частина загального фонду бюджету Світлодарської міської територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 98,685 млн. грн., з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, соціального захисту) спрямовано 50,324 млн. грн.

В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.

Так, для забезпечення населення Світлодарської міської територіальної громади якісними комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області, нестабільного постачання електричної енергії було спрямовано 4,603 млн. грн. для надання фінансової підтримки як комунальним підприємствам Світлодарської міської територіальної громади (2,344 млн. грн.), так і підприємствам, що входять до складу ОКП «Донецьктеплокомуненерго» та КП «Компанія «Вода Донбасу» та надають послуги населенню та закладам бюджетної сфери територіальної  громади на загальну суму 2,259 млн. грн. шляхом передачі трансферту до обласного бюджету. За рахунок цих коштів, в першу чергу, забезпечена виплата заробітної плати працівникам цих підприємств та оплата ними за спожиті енергоносії.

На початку року, за рахунок коштів місцевого бюджету, на виконання заходів із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій були проведені видатки по КПКВ 8110 «Заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха» у сумі 6,792 тис. грн. (придбання хлібу для пунктів обігріву) та за рахунок резервного фонду місцевого бюджету по КПКВ 8775 «Інші заходи за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету» у сумі 100,000 тис. грн. (оплата послуг за перевезення гуманітарного вантажу на території України).

Крім того, протягом року, за рахунок коштів бюджету територіальної громади, відповідно до затверджених Програм, здійснювалися заходи з територіальної оборони,  а також з метою  посилення зміцнення обороноздатності держави в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, а також враховуючи тимчасову сплату податковими агентами до бюджету міської територіальної громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, була надана підтримка військовим формуванням, утвореним відповідно до законів, та іншим державним органам, що наразі забезпечують відсіч збройній агресії Російської Федерації проти України на території області, а саме:

Відповідно до Програми забезпечення заходів територіальної оборони Бахмутського району Донецької області на 2021-2025 роки, з метою виконання завдань робочої наради з питань цивільного захисту та оборонної роботи та виконання законів України «Про основи національного спротиву», «Про оборону України», відповідно до статей 13, 27 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» перераховані міжбюджетні трансферти до бюджету Бахмутського району на удосконалення системи управління штабу територіальної оборони.

Відповідно до Програми посилення охорони публічної безпеки і боротьби зі злочинністю на території Світлодарської міської територіальної громади «Правопорядок 2022» затвердженої розпорядженням керівника Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області від 16.02.2022 №100 перераховані міжбюджетні трансферти ГУНП в Донецькій області.

Відповідно до Програми «Безпека» на 2022 рік, яка затверджена розпорядженням начальника Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області від 06.07.2022 № 17 перераховані міжбюджетні трансферти ГУ СБ України.

Відповідно до «Програми підтримки Збройних сил України на 2022 рік», яка затверджена розпорядженням начальника Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області від 10.08.2022 № 30, з метою відсічі збройної агресії російської федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності, перераховані міжбюджетні трансферти Військовій частині А3283.

Освіта

Щодо організації освітнього процесу повідомляємо, що відповідно до розпорядження начальника Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області № 37 від 30.08.2022, освітній процес у закладах загальної середньої освіти Світлодарської міської територіальної громади запроваджено на базі закладу загальної середньої освіти – Світлодарської ЗОШ I-III ст. З метою збереження життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу під час дії періоду воєнного стану в Україні освітній процес у закладі загальної середньої освіти - Світлодарській ЗОШ I-III ст. у 2022-2023 навчальному році організовано за дистанційною формою навчання.

Відповідно до розпорядження начальника Світлодарської міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області № 23 від 19.07.2022, створено комісії з огляду (оцінки) будівель (споруд, приміщень) закладів освіти, що належать до комунальної власності Світлодарської міської територіальної громади, для оцінки технічного стану, визначення можливості подальшої їх експлуатації та наявності захисних споруд цивільного захисту, визначення можливості їх використання як найпростіших укриттів для здобувачів освіти і працівників закладів освіти, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами. У зв’язку з тимчасовою окупацією частини Світлодарської міської територіальної громади, провести обстеження (огляд, оцінку) вказаних приміщень наразі є неможливим. Вирішення вказаного питання стане можливе після деокупації Збройними Силами України території Світлодарської міської територіальної громади.

Здобувачів освіти Світлодарської ЗОШ, які перебувають на території Донецької області - немає.

Станом на початок 2023 року 186 здобувачів освіти охоплені освітніми послугами, що становить 100% від всієї кількості учнів Світлодарської ЗОШ. Серед загальної кількості учнівського контингенту у Світлодарській ЗОШ немає дітей з особливими освітніми потребами.

Психологічна підтримка учасників освітнього процесу забезпечується класними керівниками, педагогічним колективом та заступниками директора Світлодарської ЗОШ.

У програмі соціально-економічного розвитку Світлодарської міської територіальної громади на 2023 рік заплановані заходи з облаштування закладів освіти захисними спорудами цивільного захисту та найпростішими укриттями. Сума коштів, які необхідні для реалізації вказаних заходів буде відома після деокупації території, проведення відповідних обстежень закладів освіти, розроблення проектно-коштористної документації та залежатиме від дохідної частини місцевого бюджету, у тому числі субвенцій з державного бюджету та інвестицій від міжнародних організацій, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

До офіційних реєстрів внесені пошкоджені об’єкти з метою їх відновлення.

З метою збереження матеріальних цінностей було евакуйовано на підконтрольну українській владі територію комунальне майно, зокрема, комп’ютерна техніка, автотранспортні засоби, тощо.

Охорона здров'я

Щодо організації роботи з охорони здоров’я інформуємо, що протягом 2022 року на території Світлодарської міської територіальної громади діяли два основних надавача послуг у сфері охорони здоров’я:

  • Комунальне некомерційне підприємство «Світлодарська багатопрофільна лікарня планового лікування»
  • Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради»

Протягом 2022 року були укладені 3 договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 12 груп послуг, в тому числі:

  • КНП «Світлодарська багатопрофільна лікарня планового лікування» 1 договір № 1655-Е122-Р000 від 1 січня 2022 р. на 9 груп послуг;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради» 2 договори: № 1435-Е122-Р000 від 2 лютого 2022 р. на 3 групи послуг та № 0000-9НН6-М000 від 27 січня 2022 р. на 1 групу послуг.

Розподіл сум договорів за групами послуг виглядає наступним чином:

  1. Первинна медична допомога - 37,22 %;
  2. Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Спричиненою коронавірусною інфекцією SARS-CoV-2 – 32,30 %;
  3. Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій – 13,02 %;
  4. Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах – 10,07 %;
  5. Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація – 2,78 %;
  6. Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям – 2,59 %;
  7. Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусною інфекцією SARS-CoV-2 – 1,04 %;
  8. Інші – 0,98 %.

За рахунок коштів бюджету Світлодарської міської територіальної громади протягом року були перераховані кошти у вигляді поточних трансфертів КНП «Світлодарській багатопрофільній лікарні планового лікування» на придбання продуктів харчування та на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

З бюджету громади КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради» перераховувались кошти на утримання медичної інфраструктури:

  • Світлодарська амбулаторія;
  • Луганська амбулаторія;
  • Миронівська амбулаторія; 
  • Новолуганська амбулаторія;
  • Майорський медичний пункт тимчасового базування;
  • Фельдшерський пункт с. Травневе;
  • Фельдшерський пункт с. Семигір’я;
  • Фельдшерський пункт с. Кодема.

Щодо роботи з соціально-незахищеними верствами населення повідомляємо, що  станом на 01.01.2023 кількість громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – 448 осіб, з них фактично охоплено обслуговуванням – 448 осіб:

  • у відділенні соціальної допомоги вдома обслуговано 279 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю;
  • у відділенні денного перебування обслуговано 78 одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю;
  • у відділенні соціальної роботи обстежено 91 особа вразливих груп населення, які перебувають у складних життєвих обставинах.

З початку 2022 року на базі денного відділення працював «Університет третього віку». Для слухачів Університету третього віку проводились  тематичні  лекції до державних свят за участю волонтерів. Університет третього віку до 24.02.2022 року відвідали 32 студента похилого віку в м. Світлодарськ.

Згідно укладеного договору, від організації “Польська Гуманітарна Акція” була надана цільова фінансова допомога у розмірі 160,845 тис. грн. для відшкодування 50% фіксованої заробітної платні, у розрахунку на 4 посади соціальних робітників.

Протягом 2022 року КУ «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Світлодарської міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області» надавав комплекс реабілітаційних послуг, які отримували 11 дітей з інвалідністю (дистанційно).

З метою зниження рівня інституціалізації дітей у ранньому віці та інвалідизації дітей, з урахуванням потреб та в межах наявних фінансових ресурсів протягом 2022 року проводився моніторинг з визначення потреб населення Світлодарської міської територіальної громади в послузі раннього втручання, шляхом проведення роз’яснювальної роботи серед населення, через засоби масової інформації.

Починаючи з 24 лютого 2022 року від Бахмутської районної державної адміністрації, районної військової адміністрації  Донецької області отримано гуманітарної допомоги, а саме продуктові набори в кількості - 950 шт., від Благодійної Організації “Право на захист” була отримана гуманітарна допомога загальною вагою  4249 кг., яка була розподілена між населенням  Світлодарської міської територіальної громади згідно категорій, в тому числі і серед внутрішньо переміщених осіб. 850 сімей отримали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів.

Культура, молодь та спорт

Одним із ключових напрямків роботи адміністрації завжди лишається реалізація державної політики в галузі культури та мистецтва, молодіжної політики та спорту, а також охорони культурної спадщини, як необхідної умови гармонійного суспільства, розбудови демократичної правової держави, з урахуванням соціально-культурних та географічних особливостей громади

З метою відродження, збереження і розвитку національної культури України, надання початкової мистецької освіти, підтримки самодіяльної художньої творчості та організації дозвілля населення військовою адміністрацією була забезпечена діяльність мережі закладів культури та території громади - 5 клубних, 4 бібліотечних заклади та 2 мистецькі школи:

Клубні заклади:

  • Комунальний заклад «Світлодарський міський Палац культури»
  • Комунальний заклад «Миронівський селищний Палац культури»
  • Комунальний заклад «Центр естетичного виховання та дозвілля «Юність»
  • Луганський селищний Будинок культури
  • Кодемський сільський клуб

Бібліотечні заклади:

  • Світлодарська  міська  бібліотека  для  дорослих
  • Комунальний заклад культури «Дитяча бібліотека міста Світлодарськ»
  • Миронівська селищна бібліотека
  • Кодемська сільська бібліотека

Мистецькі школи:

  • Комунальний заклад «Школа мистецтв м. Світлодарськ»
  • Комунальний заклад «Школа мистецтв смт. Миронівський»

Крім того, на базі клубних закладів працювало 2 молодіжних центри – яскраві осередки творчо-освітньої території для повноцінного спілкування молоді, можливості самовираження та розвитку. Центри були насичені подіями: тренінги, квести, ворк-шопи, зустрічі, розважальні заходи тощо. Також мали сучасне обладнання та меблі.

Відповідно до плану роботи на 2022 рік заходи до березня місяця відбулися згідно графіку на високому рівні. Подальша робота закладів висвітлювалась в соціальних мережах: на офіційному вебсайті Світлодарської міської військової адміністрації, сторінках Facebook військової Світлодарської міської військової адміністрації, закладів культури, відділу з питань культури, молоді та спорту, спільнотах клубних та бібліотечних закладів.

До початку активних бойових дій працівникам культури, згідно Закону України «Про культуру», військовою адміністрацією було створено належні умови праці, виплачувалась заробітна плата, згідно тарифним ставкам, а також працівники отримували допомогу на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, доплату за вислугу років у розмірах і порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Вторгнення рф в Україну внесло свої корективи в злагоджену систему роботи адміністрації, але заборгованості з виплати заробітної плати працівникам культури на кінець звітного періоду немає.

З метою збереження іміджу громади для підвищення професійного рівня працівників закладів культури, протягом 2022 року адміністрацією планувалось проходження ними курсів з підвищення кваліфікації, участь у вебінарах, семінарах, майстер-класах, тренінгах. Працівники закладів культури та початкової мистецької освіти мали змогу постійно підвищували свою виконавську та педагогічну майстерність: займалися самоосвітою, опановували сучасні європейські форми роботи, інновації в галузі культури і мистецтва, комп’ютерних технологій, удосконалювали знання  норм ведення документації тощо. Війна не посприяла виконанню цих планів в повному обсязі, але слід зазначити, що робота в цьому напрямку не зупинялась, а продовжувалась, правда в дещо зміненому форматі.

З метою залучення учнів до занять з фізичної культури, пропаганди  здорового способу життя засобами фізкультури та спорту, привернення уваги до основних видів спорту, діяльність в сфері фізичної культури та спорту на початок 2022 року була організована адміністрацією в громаді у вигляді роботи гуртків в закладах культури та закладах середньої освіти. Протягом перших двох місяців 2022 року, як і завжди, наші спортсмени демонстрували свою вправність і звитягу на спортивних майданчиках різного рівня. Нажаль, війна не дала можливості повноцінно продовжити цей шлях до спортивних перемог. Але вони обов’язково будуть. Трохи згодом. Після нашої спільної перемоги над ворогом.

Першочерговими завданнями військової адміністрації в галузі культури, молодіжної політики та спорту на наступний рік є:

  • відновлення документальної та інформаційної бази для повноцінної роботи закладів та відділу з питань культури, молоді та спорту;
  • аналітична робота по з’ясуванню збитків, нанесених закладам воєнними діями та тимчасовою окупацією;
  • кадрова робота щодо оновлення та впорядкування штатів працівників закладів з огляду на поточну ситуацію в регіоні;
  • моніторинг стану об’єктів культурної спадщини;
  • моніторинг стану будівель закладів та їх матеріально-технічної бази;
  • інформаційна, виховна та дослідницька робота;
  • вивчення подальшої перспективи з пошуком вирішення фінансових та організаційних питань, що виникатимуть;
  • відновлення роботи закладів культури у після окупаційний період.

Підсумки

Не втрачаємо оптимізму та плідно працюємо кожен на своєму фронті, наближаючи нашу Перемогу над ворогом. Віримо у Збройні сили України та готуємось відбудовувати Світлодарську громаду після звільнення від загарбників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь