Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Олекса Тихий – нескорений донеччанин

Дата: 27.01.2023 11:02
Кількість переглядів: 80

Фото без описуСьогодні минає 96-а річниця від дня народження нашого земляка Олекси Тихого – українського дисидента, правозахисника, мовознавця, члена-засновника Української Гельсінської групи. Він переймався долею української мови та культури на Донеччині, гостро реагував на русифікацію та активно боровся проти неї у рідному регіоні.

Олексій Іванович Тихий народився 27 січня 1927 року на хуторі Їжівка біля міста Дружківка Донецької області. Закінчив філософський факультет Московського університету, працював учителем, завучем. У 1956 році був засуджений несправедливим судом на 7 років таборів суворого режиму та 5 років позбавлення громадянських прав за виступ з відкритою заявою проти окупації радянськими військами Угорщини. Перебуваючи у концтаборах Мордовії, О. Тихий познайомився з багатьма активістами національно-визвольних змагань. Про зустріч з Тихим відомий правозахисник Л. Лук'яненко згадував: "Уперше ми побачились з ним навесні 1961 року в мордовському концтаборі у селі Сосновка. У міцному потискові його руки, в усій його постаті і навіть у ході відчувалася якась урівноваженість його високої душі. Він не нарікав на труднощі табірного життя. Немовби не помічав. Але так і не призвичаївся до несправедливості та знущань табірної адміністрації. Утім, присікування тюремників та вибіркові жорстокості сприймав звичайно з гумором, підбадьорював інших".

О. Тихого звільнили у 1964 році. Він працював вантажником, слюсарем-механіком, кочегаром. На життя переважно заробляв фізичною працею, маючи два дипломи про вищу освіту. Тим часом підготував книгу висловлювань видатних людей світу про рідну мову "Мова народу - народ", написав статті "Думки про рідний донецький край", "Роздуми про долю української мови та культури в Донецькій області", "Вільний час трудящих". У своїх публіцистичних творах виступав за відродження української мови та національної культури на Донеччині. Його перу належить низка праць з педагогіки.

Судочинці, які поставили за мету знищити непокірного правдолюбця, дали таку свою політичну оцінку нарису "Думки про рідний Донецький край": "Тихий зводить злісні наклепницькі вигадки, які порочать радянський державний і суспільний лад, національну політику КПРС і радянського уряду". Виявилося, що роздуми над питанням національного розвитку народу були для імперії найнебезпечнішими. За це О. Тихому було пред'явлено ще одне звинувачення, а 4 лютого 1977 року його та письменника Миколу Руденка заарештували. В ході слідства справу перекваліфікували на «антирадянську агітацію і пропаганду».

У 1977 р. усі закордонні радіостанції подавали матеріал про суд над Олексою Тихим і Миколою Руденком. Їх судив закритий суд за створення Групи сприяння Виконанню Гельсінкських угод. Прокурор засуджував О. Тихого за те, що цей «отщепенец и терорист» писав статті, де виставлялися вимоги: «хочу, щоб школа виховувала й навчала б дітей, які б у майбутньому не стали міщанами й бюрократами, щоб ніхто не сидів у в’язниці за слухання «радіо голосів». Суд відміряв небезпечному рецидивісту максимальне покарання – 10 років концтаборів особливого режиму і 5 років заслання.

Довгі роки перебування в ув'язненні, голодівки-протести виснажили здоров'я Олекси Тихого. 5 травня 1984 року він помер після чергової операції в концтаборі міста Пермі, так і не відмовившись від власних переконань.

У 1989 році табірні побратими та громадськість перепоховали Олексу Тихого разом із Василем Стусом та Юрієм Литвином на Байковому кладовищі у Києві.

Залишене ним критичне слово не втрачає свого значення й досі: пекучі проблеми національного відродження залишаються злободенними і у ХХІ столітті, особливо зараз, коли Україна бореться із російським окупантом за свободу та незалежність. Олекса Тихий – приклад мужності, відданості рідній культурі та любові до України.

Мешканці Донеччини вшановують і пам’ятають свого земляка: з 2008 року активно діє Товариство ім. Олекси Тихого, яке займається популяризацією та видавництвом його творів, організацією конкурсів серед молоді на краще знання біографії й творів героя, «Олексиних читань» та інших заходів на його честь.

В Олексієво-Дружківці на території школи, де навчався, а потім працював О. Тихий, за часів незалежності встановили пам'ятник землякові. Вулиця, названа на честь Олекси Тихого, об’єднала в Донецькій області міста Краматорськ, Слов’янськ, Дружківку, Костянтинівку та селище Олексієво-Дружківка.

За матеріалами управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь