A A A K K K
для людей із порушенням зору
Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

18 березня – початок оборони «Азовсталі»

Дата: 18.03.2023 10:10
Кількість переглядів: 92

Фото без описуІз початком повномасштабного вторгнення рф на територію України місто Маріуполь знаходилось під постійними обстрілами російських військ, а з 2 березня фактично було оточено.

18 березня 2022 року бійці Національної гвардії, зокрема полку «Азов», співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські, підрозділи ТрО розпочали оборону комбінату «Азовсталь».

На той момент в укриттях на підприємстві перебували сотні цивільних маріупольців, у тому числі жінки та діти. Комбінат займав територію понад 11 квадратних кілометрів із складною системою глибоких підземних укриттів і комунікацій. Бомбосховища на території «Азовсталі» почали відновлювати ще з 2014 року, після звільнення Маріуполя від російської окупації. За повідомленнями представників підприємства усі бомбосховища на території комбінату були забезпечені сухпайками, водою та усім необхідним та відновлювались протягом усіх років. Із початком повномасштабного російського вторгнення були відкриті усі прохідні, щоб мешканці міста могли укритися від постійних обстрілів і бомбардувань російськими військами. Люди жили там протягом двох місяців, а українські військові перетворили підземні споруди на фортеці, захищаючи до останнього.

19 березня 2022 року представник полку «Азов» Владислав Соболевський повідомив, що «ворог не зайшов так далеко в місто, і морська піхота разом з «Азовом», разом з підрозділами поліції досі боронять місто, захищають мирних жителів, тих, хто знаходяться в підвалах. 90% цих людей кажуть: «Захистіть нас від росії». І повірте, азовці чують їх і роблять надможливе для того, щоб місто вистояло. Сьогодні «Азовсталь» наш». Оборонці Маріуполя продовжували тримати оборону та захищати мешканців міста до 20 травня.

Оборона Маріуполя, у томі числі втримання протягом двох місяців «Азовсталі», увійшло не лише в історію російсько-української війни, а й військової справи. Попри оточення військові з «Азовсталі» продовжували знищували в місті техніку окупантів: літак, бронетехніку, танки, міномети, командні пункти.

Із 21 березня 2022 року була проведена «неможлива» і ризикована повітряна логістична операція - 16 гелікоптерами здійснено сім бойових вильотів углиб ворожої території на понад 100 кілометрів, зі щільною протиповітряною обороною ворога. За цей час було доправлено понад 30 тонн вантажу (зброя, боєприпаси, засоби зв'язку), десантовано додатково 72 бійця полку «Азов» та евакуйовано 64 поранених.

18 березня розпочалось довге збройне протистояння обмеженого контингенту українських військ з військами «другої армії світу», протистояння тривалістю понад два місяці, в якому росія не отримала військової перемоги, не зважаючи на захоплення «Азовсталі» та повну окупацію міста. Українські військові, відповідно до наказу, припинили оборону, але не перестали боротися.

Слава Україні! Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь