Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

14 травня – День матері

Дата: 14.05.2023 09:56
Кількість переглядів: 58

Фото без описуДень матері - це міжнародне та локальне свято, присвячене матерям та материнству, впливу матерів у суспільстві. День матері відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найчастіше в березні чи травні.

Хоч вперше офіційно свято День матері було встановлено лише у США в 1914 році, а в Україні – у 1999 році, його коріння сягає давніх часів.

Греки та римляни влаштовували свята на честь богинь-матерей Реї та Кібели. Ранні християни почали відзначати «Материнську неділю». Ця європейська традиція припала на четверту неділю Великого посту. Наприклад у Великобританії «Материнська неділя» відзначалась з XVII по XIX століття. Крім того, травень вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни з проханням заступництва та допомоги. У травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві та відзначають День Матері. За часів Київської Русі і козаччини існувало свято — день Пречистої Діви Марії. Цього дня було прийнято вітати жінок, особливо матерів.

Традиція материнської неділі з часом перетворилася на більш світське свято, коли діти дарували своїм матерям квіти та інші подарунки

Американська письменниця та поетеса Джулія Уорд Хоу, яка написала «Бойовий гімн Республіки», у 1872 році стала редактором популярного суфражистського журналу Woman's Journal . У цей час вона написала «Звернення до жіночності в усьому світі», яке стало відомим як Проголошення Дня матері. Документ закликав жінок боротися за мир у всьому світі після громадянської війни та франко-прусської війни. Джулія Хоу у різні роки намагалась впровадити святкування Дня матері 2 червня та 4 липня, однак ці спроби не мали успіху.

У травні 1908 році Анна Джарвіс вперше організувала офіційне відзначення Дня матері, в пам’ять про свою матір, яка померла за 3 роки до цього. Власник універмагу у Філадельфії на ім'я Джон Ванамейкер надав фінансову підтримку справі. Того ж місяця тисячі людей відвідали захід до Дня матері в одному з магазинів Wanamaker. У 1910 році у штаті Вірджинія (США) почали офіційно святкувати День матері. Далі, крок за кроком, все більше штатів впроваджували це свято. Згодом американська традиція перейшла у інші країни світу. Анна Джарвіс лобіювала питання щодо визнання Дня матері національним світом, закликаючи відомих американців приєднатися до цих зусиль.

До 1912 року багато штатів, міст і церков прийняли День матері як щорічну подію. Джарвіс також заснувала Міжнародну асоціацію Дня матері. У 1914 році президент Вільсон підписав закон, відповідно до якого друга неділя травня була визначена як Національне свято - День матері.

Після Першої світової війни День матері почали святкувати у Швеції, Норвегії та кількох інших країнах Європи. Пізніше, в 1930-1940-х роках, воно змішалося з американським Днем матері.

У сучасній історії України День матері вперше влаштував Союз Українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося у Львові. У другу неділю травня були організовані спеціальні зустрічі матерів і концерти для них. Святкуванням опікувалась редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська. Пізніше, за сприяння Союзу Українок Канади, це свято поширилось по всій території західної України.

У 1939 році радянська влада категорично заборонила проведення цього свята. Під час Другої світової війни і нацистської окупації були спроби свято відродити.

З 1990 року громадські організації, зокрема, Союз Українок, спрямували свою діяльність на відродження традиції святкування Дня матері. Його відзначення у другу неділю травня було встановлено Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99 «на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації «Жіноча громада», Спілки жінок України, громадської організації «Союз українок».

День матері в Україні офіційно відзначається, починаючи з 2000 року.

День матері – це зазвичай родинне свято. Вже понад 9 років серця тисяч матерів на війні. Материнська молитва оберігає та захищає усіх, хто боронить, нашу державу. Кожна мати молиться і за свою дитину, і за всіх доньок і синів України. Матері України закривають собою дітей від рашистських ударів, вони поруч, навіть коли їх немає.

З Днем матері!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь