Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

18 травня - Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2023 11:09
Кількість переглядів: 127

Фото без опису18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Зазвичай в цей день музеї безкоштовно працюють для відвідувачів, проводять незвичайні виставки та культурні заходи. На жаль, музеї Донеччини у цей день не зможуть відчинити свої двері для відвідувачів у зв’язку з щоденною небезпекою ворожих обстрілів, руйнуванням або окупацією. Адже військова агресія росії проти України супроводжується знищенням та руйнуванням культурної спадщини.

Але попри всі складнощі працівники музеїв області із особливою відповідальністю дбають про захист та збереження історико-культурної спадщини та частково продовжують свою діяльність в онлайн-форматі, а завдяки допомозі колег з музеїв різних областей України мають змогу проводити на базі їх закладів спільні виставки та різні культурно-просвітницькі заходи.

В цей день хочемо подякувати всім міжнародним організаціям та меценатам з Німеччини, Міністерству з питань культури та медіа Німеччини, Штабу порятунку спадщини, Центру допомоги мистецтву України, Леонідові Марущаку (керівник проєкту «Музей відкрито на ремонт»), Музейному кризовому центру за надану гуманітарну допомогу музеям Донеччини в отриманні пакувальних матеріалів для евакуації колекцій, протипожежних засобів та засобів для захисту приміщення.

Окремо дякуємо музеям із різних областей України, які надали та продовжують надавати допомогу в евакуації та збереженні культурної спадщини області. Завдяки спільній допомозі ми маємо натхнення рухатися далі і не скаржитися на труднощі. Ворог не може знищити націю поки існує її культура, традиції та спадщина.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь