Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

На допомогу платникам податків! Заповнюйте платіжну інструкцію правильно

Дата: 01.12.2023 15:38
Кількість переглядів: 95

Фото без описуШановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що 01 грудня 2023 року завершується перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе у неструктурованому форматі.

Національний банк України листом від 26.10.2023 № 11-008.79504 повідомив, що з 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг буде впроваджено використання платниками виключно структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» згідно з міжнародним стандартом ISO 20022.

Порядок заповнення клієнтами банків реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення у структурованому форматі, передбачено наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 (зі змінами).

У разі здійснення платіжної операції на рахунки, відкриті в Казначействі, код ID НБУ якого відповідає значенню «899998», інформація про призначення платежу платіжної інструкції з 01.12.2023 має зазначатися виключно у структурованій формі в блоці реквізитів «Структурована форма» («Structured») платіжної інструкції.

Відповідна реалізація узгоджена з представниками ДПС та Казначейства.

Додатково акцентується увага на заповненні реквізитів для коректної ідентифікації платників податків та зборів, а саме:

  1. під час сплати податків та зборів платником через касу та/або термінали самообслуговування надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 повинен зазначити інформацію саме про платника податків у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor»);
  2. під час сплати податків та зборів юридичною особою за свої дочірні підрозділи надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повинен зазначити інформацію саме про дочірню компанію як платника податків.

Правила заповнення реквізитів у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повідомлення pacs.008 детально описано в документі «Система електронних платежів Національного банку України (шифр СЕП-4). Загальні правила реалізації стандарту ISO 20022, спільні для всіх інструментів. Частина 2. «Ідентифікація» та в «Специфікації повідомлення pacs.008 «Кредитовий переказ коштів клієнта на рівні агентів», які розміщені на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку https://bank.gov.ua/ua/payments/project-iso20022.

Інші обов’язкові реквізити платіжної інструкції, зокрема «Код платника» та/або «Код фактичного платника» (у випадках коли платник ініціює платіжну операцію за фактичного платника), повинні заповнюватися відповідно до Інструкції № 163 (пункти 37, 40 розділу II Інструкції № 163).

Звертаємо увагу, що дата впровадження (01.12.2023) виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь