Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко

Дата: 12.01.2024 11:41
Кількість переглядів: 66

Фото без описуВона почувалась щасливою, коли малювала

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко

12 січня виповнюється 115 років з дня народження Марії Примаченко, яку називають представницею «наївного» мистецтва.

Все життя майстрині пройшло у її рідному селі Болотня на Київщині. Але й у Донецькій області ім’я Марії Примаченко є близьким і знаним завдяки шанувальникам таланту мисткині, які зробили чимало для популяризації її творчої спадщини.

У 2015 році Краматорськ, нарівні з Борисполем і Броварами, став одним з трьох міст України, де з’явилися вулиці на честь Марії Примаченко. Раніше бульвар М. Примаченко (колишній бульвар Лихачова) був лише у Києві.

З 2015 року, після набуття Краматорськом статусу тимчасового адміністративного центру Донеччини, тут щорічно проводився Фестиваль аматорського мистецтва ім. Марії Примаченко. До 2021 року цей мистецький форум проходив кожного травня, і лише повномасштабне російське вторгнення в Україну завадило продовженню цієї традиції.

15 травня 2015 року в Краматорську був відкритий пам'ятник Марії Примаченко роботи скульптора В'ячеслава Гутирі. А у травні 2019 року в Краматорську з'явилась скульптурна композиція «Птахи Марії», яку також створив скульптор В'ячеслав Гутиря.

«Коли вперше побачив малюнки Марії Приймаченко, то був зачарований, — розповів В’ячеслав Гутиря. — Я слідую її словам, коли вона говорила, що потрібно малювати тварин такими, яких немає в природі, так цікавіше. Тому й вирішив створити тварин з людськими рисами обличчя. Так з’явились фігури лева та бичка із каменю».

Майстриня не здобула через хворобу середньої освіти. Вона закінчила чотири класи, але навчалась у Школі народних майстрів у Києві, виробила власний стиль, який є впізнаваний. Намалювала тисячі малюнків і композицій. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі твори Марії Примаченко були відзначені золотою медаллю. До слова, її малюнки використовували майстрині-вишивальниці у своїх витворах. Рушники з вазонами також вишивала і Марія Примаченко. У 1988 році мисткиня отримала звання «Народного художника УРСР». Попри важку хворобу, через яку перебувала в лежачому стані, Марія Примаченко надалі малювала. Відійшла у вічний світ 18 серпня 1997 року, на 89-му році життя.

Творчості Марії Примаченко в останні десятиліття присвячені статті, альбоми, науково-популярні фільми, теле- і радіопередачі. У жовтні 1998 року на честь художниці названо малу планету. У Яготині біля входу в Яготинську картинну галерею встановлено пам'ятник мисткині.

2009 рік за рішенням ЮНЕСКО був проголошений роком Марії Примаченко. 2009-й також став згідно до Указу Президента «Роком Марії Примаченко в Україні».

У 2009 році у Києві на Вознесенському узвозі на території Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури був встановлений пам'ятник Марії Примаченко. Автор монументу - скульптор Федір Богинський.

До повномасштабного російського вторгнення творча спадщина Марії Примаченко зберігалася в Іванківському історико-краєзнавчому музеї на Київщині. Окрім того, музей містив понад 400 інших експонатів.

Утім, 27 лютого 2022 року російські загарбники зруйнували музей. Частина картин Примаченко у цей момент була на виставці у столиці. Іншу ж частину героїчно врятували місцеві жителі: виносили полотна з палаючої будівлі. Люди вибивали ґрати, вікна, щоб потрапити всередину, жертвуючи власним життям. Місцевим вдалося врятувати приблизно 20% колекції.

Напередодні 24 лютого 2022 року працівники музею, наче відчувши наближення біди, заховали полотна Марії Примаченко у кадуб. Раніше вони висіли у великому залі, куди через кілька днів після початку повномасштабної війни й поцілив ворожий снаряд.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь