Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Послуги ветеранам: від освіти та роботи до створення власного бізнесу

Дата: 18.01.2024 15:39
Кількість переглядів: 85

Фото без описуНерідко перед демобілізованими військовослужбовцями постають питання: де працювати після служби або як розпочати новий кар'єрний шлях.

Для реінтеграції наших захисників та захисниць у цивільне життя держава пропонує широкий спектр можливостей — від освіти та роботи до створення власного бізнесу. 

Визначитися з майбутньою професією та де її освоїти, скласти резюме, знайти вакансію та підготуватися до співбесіди допоможуть фахівці служби зайнятості, супроводжуючи кожен етап корисними підказками та порадами. 

Освіта:

За необхідності зміни професійної траєкторії або сфери діяльності колишні військовослужбовці можуть пройти профнавчання. Якщо потрібна допомога у визначенні напряму професійного та кар’єрного розвитку, в центрі зайнятості попередньо проведуть профдіагностичне тестування.

В рамках спеціальної програми, безкоштовну первинну професійну підготовку, перепідготовку або підвищення професійної кваліфікації для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни здійснюють Центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Учасники цієї програми зможуть самостійно обирати місце навчання та професії або освітні програми. Ознайомитись з переліком професій, за якими здійснюється навчання, та обрати Центр ПТО ДСЗ можна на сайті Державної служби зайнятості у розділі «Навчання» - «Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» https://t1p.de/nwuyo. Передбачена компенсація витрат на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку, проживання у період навчання, проходження медичного огляду.

Також пройти підготовку або перепідготовку за іншою спеціальністю та підвищення кваліфікації у закладах освіти чи безпосередньо у роботодавця можливо за допомогою ваучера. Міністерством економіки затверджений перелік зі 124 професій та спеціальностей, для навчання за якими видається ваучер: https://is.gd/qjIfuw.

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 січня 2024 року – це 30 280 грн. Якщо ж вартість навчання вища, то роботодавець чи людина доплачує різницю самостійно. Ваучер видається одноразово.

Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

Подати заявку на отримання ваучера можна онлайн https://is.gd/quzCHf.

Підприємництво:

Учасники бойових дій та їх подружжя, люди з інвалідністю внаслідок війни мають можливість започаткувати або розширити власний бізнес.

В рамках урядового проєкту «єРобота» вже більше року реалізується програма «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей». Його можуть отримати громадяни України та діючі підприємці, з числа учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.

На реалізацію бізнес-ідей можна отримати до 1 млн. гривень. Розмір гранту залежить від кількості створених робочих місць:

до 250 тис. гривень – 1 робоче місце (для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа – підприємець, та для члена їх сім’ї)

від 250 тис. до 500 тис. гривень – 2 робочих місця (для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа – підприємець, та для члена їх сім’ї)

від 500 тис. до 1 млн. гривень - 4 робочих місця (для ФОП-учасників бойових дій та/або осіб з інвалідністю внаслідок війни, зареєстровані суб’єктами господарювання не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту).

Працевлаштувати робітників необхідно на строк не менш як 24 місяці.

Важливо: Гранти у розмірі до 500 тис. гривень включно фінансуються за рахунок коштів гранту. Гранти від 500 тис. до 1 млн. гривень надаються за умови співфінансування у співвідношенні 70/30. Отримувач гранту вкладає у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. За умови співфінансування, заявник спочатку переказує усю суму коштів своєї частки співфінансування, а потім на рахунок надходить визначена сума гранту. Грант надається частинами, розмір яких не перевищує 250 тис. в межах загальної суми гранту.

Грантові кошти можна витратити на:

  • придбання меблів, обладнання, транспортних засобів (які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях);
  • закупівля ліцензійного програмного забезпечення (не більше 50 %);
  • закупівля свійських тварин, птиці та бджіл, молодняка тварин та птиці, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (не більше 70 %);
  • послуги з маркетингу та реклами (не більше 10 %);
  • орендна плата за користування нежитловим приміщенням, земельною ділянкою, які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях (не більше 25 %);
  • плата за оренду обладнання (не більше 30 %);
  • придбання на умовах лізингу обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50 %);
  • використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Щоб отримати ветеранський грант, треба представити бізнес-план і скласти заяву. З порталу «Дія» необхідно завантажити шаблон бізнес-плану і заповнити його, дотримуючись підказок та інструкції.

Якщо не вистачає знань щодо планування бізнесу, служба зайнятості пропонує пройти навчальний курс з написання бізнес-плану в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Дізнатися про початок та вартість навчання можна на сайті Державної служби зайнятості у рубриці «Навчання» https://t1p.de/rbjwe

Документи подаються через портал «Дія». Для цього необхідно: перейти до блоку «Подати заяву» в розділі «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» https://t1p.de/ejw2u та заповнити заяву, завантажити складений бізнес-план, підписати заяву електронним ключем.

Повідомлення про рішення Державного центру зайнятості надійде до особистого кабінету на порталі «Дія».

При отриманні позитивного рішення необхідно протягом 20 робочих днів звернутися до Ощадбанку та укласти договір про надання гранту та відкрити рахунок для зарахування коштів гранту. Попередньо у цей же термін фізичній особі потрібно зареєструватися як суб’єкт господарювання.

Використати грант за цільовим призначенням, визначеним договором та бізнес-планом, створити нові робочі місця необхідно протягом 6 місяців з дня зарахування коштів на рахунок. Строк реалізації бізнес-проєкту складає 3 роки.

Порядок надання грантів регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 (зі змінами) https://t1p.de/p33h9

Якщо потрібна консультація, дзвоніть до сall-центру Донецького обласного центру зайнятості за телефоном: 0-800-33-61-67. Звертайтеся і ми обов’язково вам допоможемо!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь