Світлодарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області
Донецька область, Бахмутський район

Поради для батьків і опікунів з протидії онлайн-насильству сексуального характеру

Дата: 23.07.2024 13:26
Кількість переглядів: 41

Фото без описуОнлайн-насильство існує в багатьох формах — від сексуального домагання в інтернеті, переслідування, знущань (онлайн-тролінгу) до злому й крадіжки особистих даних. У цій публікації звертається увага саме на сексуальне онлайн-насильство щодо дівчат. Ще його називають онлайн-насильством сексуального характеру та кіберсексуальним насильством.

Дівчата (і жінки) частіше, ніж хлопці (і чоловіки) зазнають тяжких форм насильства в інтернеті, зокрема тих, що мають сексуальний характер, і вплив такого насильства на їхнє життя може бути дуже травматичним.

Чотири основні типи сексуального онлайн-насильства щодо дівчат

1. Поширення світлин чи відео сексуального характеру без згоди

Інтимні світлини чи відео робляться або поширюються без згоди дівчини.

Наприклад, «порно помста» — коли інтимні світлини/відео, спочатку зроблені за згодою дівчини, поширюються без згоди.

2. Експлуатація, примус і погрози

Дівчину, яка отримує погрози сексуального змісту, примушують брати участь у сексуальній поведінці (онлайн) або шантажують сексуальними зображеннями.

Наприклад, «вимагання» — коли щодо дівчини здійснюється шантаж або погрози опублікувати її інтимні світлини чи відео.

В українських джерелах вживають поняття «онлайн-грумінг» — це пропозиція і заохочення дівчат (частіше дорослим/групою дорослих) надсилати особисті світлини відвертого характеру, заклик до спілкування на тему сексу. Подальший шантаж має назву «сексторшен» — дівчині погрожують розповсюдити її інтимні фото чи відео, якщо не будуть виконані певні умови — злочинець вимагає більше зображень, грошей, а згодом наполягає на особистій зустрічі.

3. Цькування сексуального характеру (сексуальний булінг)

Дівчина постійно зазнає нападок, принизливого цькування, пліток сексуального змісту, що стимулюють сексуальні домагання онлайн й знущання сексуального характеру.

Наприклад, «доксинг» — персональна інформація, як-от контактні дані, публікується онлайн разом з коментарем на кшталт «вона доступна».

4. Небажана сексуалізація

Дівчина отримує небажані коментарі сексуального змісту до своїх фото чи відео, проти волі заохочується до розмов про сексуальне життя, отримує еротичні чи порнографічні зображення.

Наприклад, коли дівчина отримує небажані «дікпіки» (з англ. dickpics — зображення оголеного чоловічого статевого органа).

Фото без опису


Фото без опису


Фото без опису


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь